Дебютният пълнометражен филм  на режисьорката Джейми Дак Palm Trees and Power Lines (можете

...
Дебютният пълнометражен филм  на режисьорката Джейми Дак Palm Trees and Power Lines (можете
Коментари Харесай

Един различен и провокативен филм – Palm Trees and Power Lines

Дебютният пълнометражен филм  на режисьорката Джейми Дак Palm Trees and Power Lines (можете да го гледате по HBO MAX) е най-хубавото от самостоятелното американско кино за предходната година и влиза в десетката на моята ранглиста. Лентата връща престижа на " Сънданс " с премията за постановка (U.S. Dramatic), която получи там, плюс още пет оценки. Ниската оценка в IMDb си изяснявам с цялостната неопределеност на този филм и шепата хора, които са го гледали.

Лиа (Лили Макинърни, откритие) е 17-годишна очарователна госпожица с  незряла прелест, която живее със самотната си и суетна майка Сандра (Гретчен Мол), а най-хубавата ѝ другарка е разкрепостена сексапилна брюнетка Амбър (Куин Франклин). Лиа по през целия ден се шляе със съучениците си – девойките са завистливи, плиткоумни и заядливи, а момчетата –  повърхностни, банални, невежи и наточени. И тогава попада на 34-годишния (точно двойно по-възрастен!) тайнствен Том, в ролята е Джонатан Тъкър, доста недооценен и подценяван артист.



Направо на главната тематика – дълго време си мислим, че Том е нехаен отзивчив и открит симпатяга, който е забелязал вътрешната хубост на Лиа ( " те не са на твоето равнище! " ) и просто му е прелестно да са дружно, а даже привличането и химията сред двамата са държани от него усърдно и строго в границите на приличието. Но той живее в хотел, не приказва за източника на приходите си (едва ли ремонтите могат да обяснят стандарта му на живот) и един ден демонстрира грубата си власт над очевидна демонстративна продажница. И няма по какъв начин да ви го спестя, само че ще съм лаконичен; един ден Лиа се оказва фино, ловко и сладкодумно подчинена (оттук идва заглавието), а след това унижена, оскърбена и експлоатирана.

Какво е тук по-различното?! Всичко. Под успокоените ни и одобрителни погледи момичето осъзнава обстановката и незабавно се връща самоуверено и мъдро към остарелия си живот. Заблудата е краткотрайна – когато някой е уединен, подценяван и отритнат, оставен без обич и непосредственост, даже манипулативният социопат, авантаджия и принудител се трансформира в примамлива опция на празния, трагичен и печален живот. Защото демонстрира деликатност, съпричастие, внимание и грижа. Какво като са извратени, подли, лукави и пресметливи?!
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР